Winnaar Belgische architectuurprijs bekend

Geschreven door Renaud Chaudoir op 17 december 2013

Gentse standshal wint Belgische architectuurprijs 2013

Na de Prijs Bouwmeester 2013 heeft de Gentse stadshal nu ook de Belgische Prijs voor Architectuur 2013 gewonnen. Het project werd gerealiseerd door Robbrecht en Daem architecten in samenwerking met Marie-José Van Hee architecten. 

 

Belgische Prijs voor Architectuur

De Belgische Prijs voor Architectuur is een wedstrijd voor alle Belgische architecten. Iedere Belgische architect die recent een project in België realiseerde dat op architecturaal vlak wat meer aandacht verdient, mag meedingen naar de prijs.

 

Deze toonaangevende architectuurprijs wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigingen van België (FAB). Dertig jaar geleden startte de wedstrijd onder de naam Architectuur Awards. De wedstrijd was dit jaar aan zijn tiende editie toe.

De stadshal in Gent: een plek voor de gemeenschap

De jury bekroonde de stadshal in Gent tot de winnaar van de Belgische architectuurprijs 2013, omdat de aanpak van de winnende architecten “vrij uniek en bijzonder moedig was”. De stadshal is bovendien een plek voor de gemeenschap die “zonder iets op te dringen anticipeert op haar gebruik”. Volgens de jury maakt het project gebruik van de kenmerken van het historische centrum van Gent en de architectuurgeschiedenis die daarmee samenhangt.

 

Eerder was er echter veel kritiek gekomen op het ontwerp van de Gentse stadshal omdat het moderne gebouw volgens veel Gentenaren niet past tussen de historische torens. Er werd een facebookpagina met de naam ‘Gentse Stadshal is een gedrocht‘ opgericht en zelfs Unesco tikte het stadsbestuur op de vingers.

Nog meer architectuurprijzen

De stadshal van Gent was eerder dit jaar ook bij de vijf laatste finalisten voor Prijs voor de Hedendaagse Architectuur van de Europese Unie. Daarnaast werd het project genomineerd voor de architectuurbiënnale in Venetië en won het in 2009 reeds de Prijs voor Publieke Ruimte.

 

Lexicon