Aalst, picture by Vitaly Volkov.

Wonen in Aalst

Geschreven door Geert Degrande op 1 juni 2017

Het leven bruist er op een speciale manier

Aalst neemt in het stedelijke landschap in Vlaanderen een bijzondere plaats in. Dat heeft de stad niet in de laatste plaats te danken aan de bewoners. In hun sappige dialect getuigen ze van een onvervalste en onversneden eigen stijl. De “Ajoinen” zijn niet alleen bijzonder fier op hun identiteit en op hun carnaval, maar ook op hun aparte en vaak relativerende kijk op het leven. Alleen al daardoor is wonen in Aalst een beetje speciaal en kan het voor veel mensen een meerwaarde hebben. Maar ook ligging van de stad midden op de as Gent-Brussel maakt wonen er apart en bijzonder. En hoewel Aalst als geen andere stad weet wat het betekent om tradities in ere te houden, is er ook plaats voor vernieuwing. Die vertaalt zich voor kandidaat-inwoners momenteel in diverse projecten die voor hen aantrekkelijk kunnen zijn.  

 “Ajoinen” wonen in een stad omgeven door groen

Dat de Aalstenaars hun bijnaam van “Ajoinen” met fierheid dragen heeft te maken met het feit dat de uienteelt in en rond de stad in de negentiende eeuw enorm floreerde.    Naast de grote hopmarkt bestond er vroeger ook een vermaarde uienmarkt. Al gauw werden de inwoners dus ajuinpelders, ajuinboeren of ajuinfretters genoemd. En zo is van het een het ander gekomen. Nog altijd heeft de stad ook iets ruraals. Dat komt ook omdat er in de onmiddellijke omgeving nog altijd veel ongerepte natuur is. Van de totale oppervlakte van de stad is slechts een goede 60 procent bebouwd. Er is met andere woorden nog altijd ruimte in de stad.  

Uitstekende dienstverlening aan de burgers

Tegelijk was er vroeger in de stad ook veel industrie.  Maar ondertussen is er ook enorm veel aandacht voor vernieuwing op alle vlakken. De stad mag er zelfs prat op gaan dat zijn Lokaal Overheidsbedrijf  begin dit jaar werd genomineerd voor de prijs van lokale Overheidsorganisatie van het Jaar. Organisator EY wil met deze prijs uitmuntende overheidsorganisaties belonen en anderen motiveren hun voorbeeld te volgen. Lokaal Overheidsbedrijf Aalst sleepte de nominatie in de wacht omdat het erop korte tijd in slaagde de transformatie te realiseren naar een overzichtelijke organisatiestructuur. Het gemeente- en OCMW-bestuur werken voortaan gestructureerd en geïntegreerd samen, terwijl het administratief centrum voor een vlotte interne samenwerking tussen de diensten en voor een excellente dienstverlening aan de burgers zorgt. Ook stadskernvernieuwing en duurzaamheid worden hoog in het vaandel gevoerd en diverse projectontwikkelaars spelen daarop in, met interessante nieuwbouwprojecten.

Aalst, picture by Vitaly Volkov.

Interessante mix  

Volgens recente cijfers bedraagt de gemiddelde kostprijs voor een huis of appartement bedraagt in Aalst respectievelijk 262.528 euro en 197.283 euro. Huren kan natuurlijk ook. De gemiddelde huurprijs voor huizen en appartementen bedraagt respectievelijk 750 en 624 euro en om een nieuwe woning neer te zetten zou de prijs gemiddeld 172 euro per vierkante meter bedragen.  Bij de interessante nieuwe projecten kunnen we bijvoorbeeld dat van bouwgroep Bostoen citeren aan de Brouwerijstraat waar 43 appartementen en zes woningen verrijzen.

Durabrik bouwt dan weer 15 woningen en 14 appartementen in de Merestraat, een zorgvuldig gekozen locatie met een goede bereikbaarheid en een aangename omgeving. Huysman Bouw biedt dan weer een verkaveling aan op tien minuutjes fietsen van de Aalsterse grote markt waar het in de gezellige cafeetjes en restaurants altijd leuk toeven is.  Het gaat om praktische en energiezuinige halfopen en gesloten woningen in een moderne bouwstijl, maar zonder franjes die een uitstekende uitvalsbasis vormen voor mensen die in Gent of Brussel werken aangezien het station van Aalst zich slechts op drie kilometer bevindt en dus in minder dan vijf minuten met de fiets bereikt kan worden. Samen met de inspanningen van de stad zorgen deze nieuwe projecten ervoor dat de aantrekkingskracht van Aalst nog verhoogt.

Wie zich snel de aparte maar verschrikkelijk leuke typische humor van de Aalstenaars  - denk maar aan het miljoenen keren gedeelde hilarische youtube-filmpje van een jong Aalsters koppel dat in het dialect de geneugten van ikea prijst - weet eigen te maken, vindt in de stad van de schrijvers Louis-Paul Boon en Dimitri Verhulst ongetwijfeld een gedroomde setting met een grote meerwaarde. 

Lexicon