Dendermonde, picture by Michiel Verbeek.

Wonen in Dendermonde

Geschreven door Geert Degrande op 10 juli 2017

De aantrekkingskracht van de stad neemt duidelijk toe

Dendermonde is al sinds de dertiende eeuw bekend als handelscentrum. De stad waar de Dender in de Schelde vloeit heeft zowat 45.000 inwoners. Die staan bekend om hun ietwat eigenzinnige karakter, hun eeuwige “strijd” met de buren uit Aalst, en vooral om hun grote trots  op de ommegang van het Ros Beiaard. Deze folkloristische hoogmis, gebaseerd op de legende van de vier heemskinderen,  bezorgt niet alleen elke rechtgeaarde Dendermondenaar kippenvel als uit duizenden kelen het zeventiende-eeuwse Ros Beiaardlied klinkt - ’t Ros Beyaert doet zyn ronde; In de Stadt van Dendermonde; Die van Aalst die syn zoo quaet, Omdat hier ’t Ros Beyaert gaet - ze is ook in heel de wereld bekend.  Maar ook als woonstad heeft Dendermonde, gelegen in de driehoek Brussel Antwerpen en  Gent, heel wat te bieden. En steeds meer mensen weten dat naar waarde te schatten.  

Cultuur en water als troefkaart

Dendermonde kan als centrumstad prat gaan op flink wat cultureel erfgoed. Denk maar aan het Begijnhof, het Stadhuis met zijn Belfort, dat sinds 1999  door de Unesco is erkend als werelderfgoed, het Vleeshuis en de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Zowel in het Begijnhof als in het Vleeshuis kunnen bezoekers ook kennis maken met de rijke volkscultuur.  Daarnaast is de ligging aan de Dender natuurlijk ook een troef op zich. Jarenlang werd in vele steden het stinkende water ingekokerd of de rug toegekeerd. Nu de waterkwaliteit is verbeterd, wint vooral de recreatieve en sociale meerwaarde van open water in het stedelijk weefsel aan belangstelling. En dat is in Dendermonde niet anders: ook daar is de Dender een troef die de aantrekkelijkheid van de stad doet toenemen. 

En dat weet ook het stadsbestuur. Met “De Dender Loopt” als overkoepelende naam , zijn inmiddels diverse projecten gerealiseerd die zorgen voor een  opwaardering van het traject van de Dender in de binnenstad. De renovatie van het oud sas met de heraanleg van de omgeving van de saskom en de vernieuwing van de Vlasmarktbrug zijn ondertussen al sinds enkele jaren gerealiseerd en vormen een meerwaarde voor de stad. Het is opvallend hoe deze projecten een sterke impuls hebben gegeven aan diverse bouwinitiatieven. Uiteindelijk moet de Dender op die manier een blauwe ader worden met uitnodigende oevers en wandelpaden. Uiteraard zal dat de aantrekkingskracht van Dendermonde als woonstad nog meer doen toenemen.

Dendermonde, picture by Michiel Verbeek.

Geen grijze muis meer in het winkellandschap  

De opwaardering gaat ook gepaard met het afschuiven van het wat stoffige imago dat de stad lang had als winkelstad. Want ook op dat vlak legt Dendermonde steeds beter zijn troeven op tafel.  Die zijn in voldoende mate aanwezig om mensen gezellige winkelbeleving te bieden, maar zijn de jongste jaren te lang achter de hand gehouden. Vaak omdat niet iedereen op dezelfde golflengte zat, rond bijvoorbeeld het parkeerbeleid.   

Retailspecialisten zijn het erover eens dat het zonde zou zijn als een Vlaamse kunststad met een dergelijk patrimonium die troeven als winkelstad niet beter zou uitspelen. In Dendermonde zijn bijvoorbeeld nog heel wat ambachtslui gevestigd die fier het label “Handmade in Belgium” mogen voeren. Dat alleen al kan een shoppingnamiddagje hier anders maken dan elders. Geleidelijk aan begint meer en meer het besef door te sijpelen dat Dendermonde echt meer te bieden heeft dan men op het eerste gezicht denkt. Vandaar allicht ook dat er de laatste jaren sprake is van een opvallende toename van het aantal bed- en breakfastmogelijheden, want ook toeristen laten de stad niet meer links liggen. 

Mooie projecten, ook in de groene deelgemeenten

Steeds meer raken geïnteresseerden er echter van overtuigd dat wat lang als een probleem werd gezien – te klein om een echte stad te zijn, te groot om een dorp te zijn – eigenlijk een voordeel is. Vooral uit Vlaams-Brabant is er een forse instroom van jonge gezinnen die de dure prijzen in Brussel willen ontwijken, terwijl het oudere publiek gecharmeerd is van het feit dat alles binnen handbereik is en van de rust en de veiligheid. En in de deelgemeenten zoals Grembergen en Sint-Gillis liggen ook mooie opportuniteiten, want de omgeving is er natuurlijk heel groen.

Zo is het project “Residentie De Smidse” van Berno Vastgoed het vermelden waard. Het gaat om 17 appartementen met ondergrondse garages. Deze residentie is gelegen nabij Grembergen Broek, en tevens op wandelafstand van de Kerk, een prachtige natuurlijke en centrale omgeving. De appartementen met één of twee slaapkamers hebben allemaal een gezellig terras.

Vastgoedgroep Dewaele pakt dan weer uit met het project Mechelsepoort. Het gaat om een mix van appartementen met 1,2 en 3 slaapkamers, verdeeld over 4 verdiepingen op wandelafstand van winkels, scholen, het groene park en het station.  Ook Immo Twins heeft interessante mogelijkheden in de aanbodportefeuille zitten. 

Lexicon