Wonen in een glazen huis

Geschreven door Renaud Chaudoir op 22 april 2013

Een geweldig zicht, een minimum aan privacy

De eerste huizen die volledig uit glas gebouwd werden, dateren reeds uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Het Philip Johnsen Glass House werd bijvoorbeeld in 1949 ontworpen door de gelijknamige Amerikaanse architect. Ook vandaag wagen zich regelmatig architecten aan de bouw van een glazen huis. Onlangs zijn twee Italiaanse architecten erin geslaagd om een huis te bouwen dat volledig bestaat uit blauw glas. De transparantie zorgt voor een geweldig zicht, maar eveneens een minimum aan privacy.

Een huis volledig uit glas

Twee Italiaanse architecten, Carlo Santamborgio en Ennio Arosic, afkomstig van het architectenbureau Santambrogio, hebben twee huizen gebouwd die volledig uit blauw glas bestaan. Het ene huis bestaat uit drie verdiepingen en biedt uitzicht op een prachtige rotskust in een besneeuwd landschap. Het tweede huis is gebouwd in een bosrijke omgeving en bestaat uit slechts één verdiep.

 

Elk onderdeel van beide woningen bestaat uit stukjes glas. Zelfs de frames van de bedden, tafels en boekenkasten zijn ontworpen uit glas. Het sneeuwhuis met drie verdiepingen is speciaal ontworpen voor regio’s met koudere klimaten. Het glas bestaat uit dikkere ruiten, waardoor het huis bestand is tegen grote hoeveelheden sneeuw en eveneens goed geïsoleerd is.  Het tweede huis bezorgt de bewoner het gevoel alsof hij zweeft boven de oceaan en geeft een prachtig uitzicht over de directe omgeving.

 

De twee architecten kwamen op de idee om een glazen huis te bouwen, omdat ze naar een idee zochten om hun glazen meubelen op een ludieke manier te exposeren. Een glazen huis was daarvoor ideaal, want wat kon het bureau beter doen dan de meubelen in een transparant huis te plaatsen?

Wat met de privacy?

De transparantie van een glazen huis biedt de bewoners uiteraard een prachtig zicht op de omgeving. Maar hoe zit het met de privacy, want als de bewoners gemakkelijk naar buiten kunnen zien, kunnen voorbijgangers natuurlijk ook zeer eenvoudig naar binnen kijken.

 

De twee Italiaanse architecten hebben alvast een speciale functie ingebouwd, zodat je met een druk op de knop speciale glazen panelen mat kan maken, zodat je toch iets meer privacy hebt. Bovendien werd er schuifgordijnen voorzien die het mogelijk maken om specifieke kamers af te sluiten. 

 

Lexicon