Gent, picture by Edelseider.

Wonen in Gent is wonen in een stad die het voortouw neemt

Geschreven door Geert Degrande op 1 mei 2017

Gent is in vele opzichten de Belgische stad die het voortouw neemt. Elke dag besteden de journaals van één en VTM wel aandacht aan een item uit de Arteveldestad. Gent onderscheidt zich op cultureel, culinair en sportief vlak. De straks afscheidnemende burgemeester Daniel Termont slaagde er dan wel niet in om uitgeroepen te worden tot beste burgemeester ter wereld – iets wat Bart Somers in Mechelen wel voor elkaar kreeg – maar Gent blijft op alle vlakken bruisen en van zich doen spreken. 

Of het begin april ingevoerde cirulatieplan de stad nu nog aantrekkelijker zal maken of niet, zal nog moeten blijken, maar één ding is zeker: wonen in Gent of in de omgeving ervan betekent dat er altijd wel iets te doen is. En om een woonst te kiezen in de Oost-Vlaamse provinciestad staan heel wat vastgoedkantoren tot uw beschikking. 

Voortdurend in beweging

Gent is een stad die voortdurend in beweging is. Tal van grote projecten en kleinere woonprjecten veranderen  het beeld van de stad en zorgen voor een constante dynamiek. Deze grote projecten hebben als doel verloederde wijken of stadsdelen een nieuw elan te geven, er de levenskwaliteit te verhogen en extra woongelegenheden te creëren in combinatie met andere stedelijke functies. Gent gaat er prat op een breed beleidskader te hebben uitgewerkt om duidelijke keuzes te maken rond de plaatsen waar de nieuwe woningen komen en rond hun aantal. Het stadsbestuur stelt ook alles in het werk om de woningen in een leefbare en groene omgeving in te passen. 

Gent, picture by Edelseider.

Twee voorbeelden: Tondeliersite en Oude Dokken

Er zijn momenteel in Gent heel wat projecten die illustreren dat de manier waarop Gent samen met zijn bewoners en met vastgoedspecialisten en ontwikkelaars er alles aan doet om de voorbeeldfunctie die de stad zich rond “het nieuwe wonen” wil aanmeten, helemaal waar te maken. Zo komen er aan de Tondeliersite 530 woningen in een autoluwe, kindvriendelijke wijk rondom een park, tussen de Gasmeterlaan en Blaisantvest. Tondelier is een project in het hart van de Gentse Rabotwijk met plaats voor woningen, publieke voorzieningen, een park, een kindercrèche en kantoorruimte. Bijzondere aandacht gaat uit naar sociale samenhang en duurzame ontwikkeling. Fietsers en voetgangers krijgen er voorrang op de auto. Tondelier, gelegen tussen water en groen, biedt ruimte voor uiteenlopende woongelegenheden: huizen met privétuin, appartementen en woon-werkwoningen. In de Nieuwe Molens  komen ook prachtige ruime lofts met zicht op het water of het park.Tondelier wordt ontwikkeld in vijf fases over een periode van tien jaar. De einddatum voor het volledige project is 2024. 

Aan het water en tussen het groen, in de oude havenbuurt aan de oude dokken tussen Dampoort en Muide, zullen dan weer zo’n 1.500 nieuwe woningen verrijzen, die goed zijn voorzien van open ruimten, recreatiemogelijkheden, werkgelegenheid, lokale kleinhandel en publieke voorzieningen, zoals een school, een kinderdagverblijf en een sporthal.Op die manier ontstaat er een volledig nieuw stadsdeel. Nieuwe voetgangers- en fietsersbruggen én het verleggen van de stadsring naar de Afrikalaan en Koopvaardijlaan zullen zorgen voor een perfecte aansluiting op de historische binnenstad.   

Ook in de omgeving van Gent is het zeer aangenaan wonen

De Tondeliersite en de oude haven zijn maar twee van de vele voorbeelden met interessante woonprojecten in Gent. Maar ook net buiten de stad zijn er voor kopers enorme mogelijkheden, terwijl Gent van daaruit heel gemakkelijk te bereiken is met het openbaar vervoer. Gemeenten als Drongen, Vinderhoute, Mariakerke, Sint-Denijs-Westrem en Oostakker hebben bijvoorbeeld onder meer behoorlijk wat groen te bieden. Om u zowel rond de nieuwe projecten als rond de talloze mogelijkheden aan de rand van Gent te gidsen, kunt een beroep doen op een kleine deriug vastgoedkantoren. Er zijn naast de vele bekende namen, zoals De Fooz en Rosseel, trouwens ook nieuwkomers, zoals bijvoorbeeld Estate of Mind

Lexicon