Een woning kopen? Lees er zeker ons 7 tips op na!

Geschreven door Renaud Chaudoir op 29 april 2014

Wees voorbereid en vermijd een financiële kater

Een woning kopen is een grote stap in je leven. Voor velen van ons is het de grootste transactie die we ooit zullen doen. Het spreekt dus voor zich dat je hier maar beter goed voorbereid aan begint. Daarom geven we alvast 7 tips die zeker van pas zullen komen voor wie een woning wil kopen. Zo vermijd je en financiële kater, en geniet je dubbel zo hard van je eigen stekje. 

 

1. Bepaal een realistisch budget

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet maken met betrekking tot je nieuwe woning is het budget. Een realistisch budget bepalen doe je in verschillende stappen. Ten eerste ga je na hoeveel eigen kapitaal je kan inbrengen, en vervolgens bekijk je hoeveel geld je dus zal kunnen lenen. Bedenk ook hoeveel je bereid bent om maandelijks af te betalen, terwijl je toch nog voldoende geld overhoudt voor andere dingen en ook wat kan sparen. Een eenvoudige manier om dit te schatten is je baseren op je huidige huurkosten.

2. Looptijd en rentevoet van je lening

Op dit moment zijn de rentevoeten van een lening voor het kopen van een nieuwe woning erg laag. Daarom is het aangeraden om te kiezen voor een vaste rentevoet, zo ben je er zeker van dat die laag blijft. Bij een variabele rentevoet is de kans veel groter dat deze zal stijgen tijdens de looptijd van je lening. Hoe lang die looptijd dan wel bedraagt? Dat bepaal je zelf. Je kan lenen op 10,15,20,25 of soms zelfs 30 jaar. Zorg er wel voor dat je per maand niet teveel moet afbetalen, zodat je financiële ademruimte hebt en wat geld opzij kan zetten voor onvoorziene omstandigheden.

3. Vergeet bijkomende kosten niet

Bij het berekenen van het kapitaal dat je wil investeren in een huis en de bijbehorende afbetaling, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de aankoopprijs. Je moet immers rekening houden met een heleboel bijkomende kosten. Zo betaal je bij de aankoop van je woning het ereloon van de notaris, aktekosten en registratierechten. Vooral deze laatsten kunnen aardig oplopen. Verder moet je elk jaar de onroerende voorheffing van je woning betalen. Ook eventuele kosten voor een renovatie of herstellingswerken moet je incalculeren. Verhuis je naar een grotere woning? Dan hou je maar beter rekening met hogere kosten voor verwarming en elektriciteit.

4. Zoek uit welke premies je krijgt

Veel mensen betalen te veel bij de aankoop of de renovatie van een nieuwe woning omdat ze niet op de hoogte zijn van de vele premies die er bestaan. Het is dan ook niet gemakkelijk om er wijs uit te raken. Er zijn namelijk premies op het niveau van de gewesten, de provincies en de steden en gemeenten. Bovendien spelen ook sociale criteria een rol en zijn er tal van premies voor wie duurzaam (ver)bouwt.

5. Speel banken tegen elkaar uit

Wie een woning gaat kopen heeft in bijna alle gevallen een lening nodig. Die sluit je best niet te snel af. Omdat je door een lening aan te gaan klant wordt bij de bank voor heel lange tijd, hebben banken er wel wat voor over om je ‘binnen te halen’. Maak dus zeker een afspraak bij verschillende banken en speel ze tegen elkaar uit om zo een lening aan de beste voorwaarden te krijgen.

6. En doe hetzelfde met verzekeraars

Wat geldt voor banken, geldt evengoed voor verzekeraars. Voordat je een brandverzekering of schuldsaldoverzekering afsluit, leg je je oor te luisteren bij verschillende verzekeraars. Laat je zeker niets aansmeren dat je niet nodig hebt! Sluit zeker ook de verzekering gewaarborgd wonen van de Vlaamse overheid af. Deze verzekering is gratis en helpt je om een deel van je lening af te betalen wanneer jij je werk verliest.

7. Woning kopen? Let op de locatie!

Ook al koop je een nieuwe woning voor jezelf en niet als investering, toch blijft de locatie erg belangrijk. De beste investering zijn woningen die liggen op een locatie die in de toekomst steeds aantrekkelijker zal worden, zodat de waarde van je nieuwe woning zal stijgen. Heb je een erg beperkt budget? Kijk dan eens naar woningen op slechtere locaties. Deze zijn vaak veel goedkoper, en bovendien kan je het pand renoveren en zo toch heel aangenaam wonen.

 

Lexicon