Financiën vastgoed

Geschreven door Renaud Chaudoir op 15 juni 2012

Woning kopen? Bereid uw financiën voor!

Goed nieuws voor diegenen onder ons die willen investeren: de vastgoedprijs is aan het dalen, en dat is de eerste keer sinds 2008! U betaalt nu ongeveer 2,3% minder voor woningen en 4,6% minder voor appartementen. Het is dus het ideale moment om een huis of appartement te kopen! Voor u echter naar het immobilieënkantoor holt, is het belangrijk om uw financiële situatie eens onder de loep te nemen. Wij geven u 10 tips om uw financiën op orde te stellen en onaangename verrassingen te vermijden. 

Gaat u een woning of appartement kopen, dan heeft u waarschijnlijk een hypothecaire lening nodig. Het is echter niet steeds evident om te onderhandelen over een lening aan de beste voorwaarden, zonder voldoende kennis van zaken. Als u onderstaande stappen volgt, bent u alvast op de goede weg:

  • De eerste en belangrijkste stap: maak een afspraak met uw bank of een ander financieringsmechanisme om uw financiën en financiële mogelijkheden te onderzoeken.
  • Hou bij het berekenen van uw leningscapaciteit rekening met bijkomstige kosten, zoals de notariskosten, de aktekosten, de kosten voor uw kredietopening, de instapkosten, enzovoort…
  • Kies een leningsduur die bij u past en hou daarbij de fiscale voordelen van een hypothecaire lening in het achterhoofd.
  • Maak u niet te veel zorgen over de maandelijkse afbetaling. De maandelijkse kosten van een hypothecaire lening mogen namelijk nooit meer bedragen dan 30% van uw maandelijks inkomen.
  • Vergelijk alle kredietmaatschappijen en banken met elkaar en speel de concurrentie uit.
  • Vergelijk op overeenkomstige punten, zoals de duur van de lening, de verzekeringen en de garanties.
  • Informeer naar de voorwaarden van desolidarisatie, zodat u bij een eventuele scheiding zeker bent dat één van de echtgenoten de gemeenschappelijke woning, waarvoor u krediet bent aangegaan, kan terugkopen.
  • Als u ongehuwd samen met iemand een huis koopt, bescherm u dan contractueel tegen eventuele problemen in de toekomst.
  • Heeft u een pand ontdekt dat u aanstaat? Denk dan goed na over uw bod. Vergeet niet dat wanneer uw bod geaccepteerd wordt, u in feite de woning gekocht heeft. 

Lexicon