Een nieuwe woning kopen: ga je voor luxe of functionaliteit?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 10 april 2014

Een huis kopen zit vol met keuzes

Natuurlijk wil je graag een ruime en luxueuze woning met alles erop en eraan. Helaas ligt dit voor de meeste mensen niet binnen handbereik. Dan moet je dus kiezen: ga je voor luxe of voor functionaliteit? Hoe zal je je geld besteden? En welke nieuwe woning koop je het beste wanneer je op een betaalbare manier luxe en functionaliteit wil combineren? 

 

Een nieuwe woning koop je voor jezelf

Een nieuwe woning kopen doe je in de eerste plaats voor jezelf. Het moet een huis en een locatie zijn waar je echt graag wil wonen. Een woning kopen omdat ze er luxueus uitziet en je er mee kan opscheppen, is dus geen goed idee. In de eerste plaats moet een woning je een goed gevoel geven en beantwoorden aan je functionele basiseisen op vlak van prijs, grootte, locatie, … Eventuele luxe is van secundair belang.

Nieuwbouw of renovatie?

Een andere belangrijke vraag die je jezelf moet stellen wanneer je een nieuwe woning gaat kopen, is of je kiest voor nieuwbouw of renovatie. Een nieuwbouw- of recent gerenoveerde woning kan er erg luxueus uitzien, terwijl een oudere woning vaak in slechtere staat is. Maak voor jezelf uit of je kiest voor kant-en-klare luxe of voor een renovatie. In dat tweede geval kies je precies waarin je graag wil investeren en op welke vlakken je kiest voor functionaliteit of voor luxe. Een inloopdouche met alle snufjes maar goedkope tegels op de vloer? Jij kiest!

Luxe of functionaliteit in het interieur?

Een nieuwe woning kopen is een grote investering, waar je best goed over nadenkt. Niet alleen de buitenkant en de stijl van je woning zijn belangrijk, maar ook de inrichting van het interieur. Ook hierbij maak je best de keuze tussen functionaliteit of luxe. Zo is een design sofa een lust voor het oog, maar niet echt comfortabel voor een avondje televisie kijken. Ook een designerkeuken ziet er prachtig uit, maar vlot koken doe je er waarschijnlijk niet in. Om nog maar te zwijgen van plakkerige kinderhandjes op je hoogglanskasten. Je begrijpt vast al waar we naartoe willen: laat je niet te snel verleiden door luxe en zorg in de eerste plaats voor en functioneel huis waar het aangenaam wonen is.

Luxueus en functioneel gaan hand in hand

Een huis dat luxe uitstraalt is natuurlijk zeer aangenaam. Maar het belang van functionaliteit mag ook niet onderschat worden. Vaak gaan deze immers hand in hand. Een goede isolatie van je nieuwe woning is bijvoorbeeld functioneel omdat het je energierekening flink kan verlagen. Het zorgt ook voor een aangenaam binnenklimaat en is goed voor het milieu, echt luxe dus! Hetzelfde geldt voor een zuidelijke oriëntatie van je woning.

Nieuwe woning kopen: combineer alle goede eigenschappen

Kiezen tussen functionaliteit en luxe is bij de aankoop van een nieuwe woning dus niet nodig. Zelfs met een klein budget is het mogelijk. Wie echt wil baden in luxe kan immers een kleine woning kopen op een minder dure locatie en vervolgens een groot deel van zijn budget spenderen aan de inrichting. Wie eerder functioneel denkt, verkiest misschien een ruime woning met tuin die minder mooi afgewerkt is, maar wel voldoende plaats biedt aan alle leden van het gezin. 

 

Lexicon