Woning kopen zonder steun ouders problematisch

Geschreven door Renaud Chaudoir op 19 november 2012

Helft jonge kopers onvoldoende financiële middelen

ING heeft een onderzoek uitgevoerd naar de financiële slagkracht van jong volwassenen. Daaruit blijkt dat bijna de helft er niet in slaagt om een woning te kopen zonder steun van de ouders. Steun is van alle tijden, maar neemt hoe langer hoe meer toe. En dat heeft uiteraard te maken met de stijgende prijzen op de vastgoedmarkt.

Woning kopen geen evidentie

ING deed een enquête over zowel de Belgische als de Europese vastgoedmarkt. Het onderzoek geeft inkijk in de portemonnee van jonge mensen die op het punt staan om een woning te kopen. De resultaten zijn duidelijk en stemmen tot nadenken. Bij de 55-plussers in ons land zegt 31 procent dat hij zonder pa of ma nooit een eigen woning had kunnen kopen. Bij de jongvolwassenen onder de 45 is dat al 45 procent. Bijna de helft dus.

Samen een woning kopen

Vooral bij recente aankopen van woningen blijkt een financiële injectie van de ouders een must. Bij Italianen is dat overigens nog meer het geval dan bij ons. Nederlanders trekken dan weer helemaal hun plan. Steeds meer mensen overwegen dan ook om samen met familie (of vrienden) in vastgoed te investeren waardoor de kosten worden gedeeld. Een kangoeroewoning (of zorgwoning) is daar een goed voorbeeld van.  

Woningen worden alleen maar duurder

Er is al een hele tijd sprake van dat de woningen in België overprijsd zijn en dat er een daling zit aan te komen. Maar volgens het onderzoek gelooft nog geen tien procent van de Belgen daarin. Zestig procent is van mening dat de vastgoedprijzen in de nabije toekomst alleen maar zullen stijgen. En volgens meer dan de helft zullen woningen in de toekomst alleen maar duurder worden.

82% Belgen verkiest eigendom

Dat de Belgen een baksteen in de maag hebben, blijkt overigens eens te meer heel duidelijk uit de enquête. 82 procent van onze landgenoten verkiest een eigen woning boven een huurhuis. Dat is bijna het hoogste van heel Europa: alleen in Turkije en Roemenië hechten meer mensen belang aan een eigen woning. 

 

Lexicon