Woning voorbereiden op de winter

Geschreven door Renaud Chaudoir op 6 november 2012

4 tips om je woning voor te bereiden op winterweer

Door je woning voor te bereiden op de winter, vermijd je onaangename verrassingen tijdens de koudste periode van het jaar. Daarom geven wij jou 4 tips om ervoor te zorgen dat jouw woning optimaal bestand is tegen streng winterweer en je kan genieten van een heerlijk warme en gezellige woning. 

  • Maak de dakgoten schoon

Om je woning voor te bereiden op de winter, is het in de eerste plaats noodzakelijk om je dakgoten schoon te maken. Dakgoten zijn discreet en vallen niet op, maar kunnen wel heel wat problemen veroorzaken als ze verstopt raken. Daarom is het aangeraden om alle afgevallen bladeren en takken uit de dakgoten te verwijderen. Wacht hiermee liefst tot het einde van de herfst, wanneer de meeste bladeren reeds van de bomen afgevallen zijn. Laat nadien een beetje water doorheen de dakgoten lopen en controleer of het water goed afloopt.

  • Laat de schoorsteen kuisen

Als je houdt van een gezellig haardvuur in de woonkamer, zorg er dan voor dat je de schoorsteen laat kuisen voor de winter begint. Een schouw die niet goed trekt kan alle verbrandingsgassen immers niet goed naar buiten brengen, waardoor roet zich opstapelt en de schouw verstopt geraakt. Koolstofdioxide kan op die manier gemakkelijk ontsnappen en de bewoners vergiftigen. Ook als je de woning verwarmt via een verwarmingsketel is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Hoe vaak onderhoud nodig is, hangt af van het type verwarming.

- Centrale verwarming op mazout: jaarlijkse controle door een technische specialist (wettelijk verplicht)

- Kachel op gas of centrale verwarming op gas: tweejaarlijkse controle

- Kachel op mazout, hout of steenkool: jaarlijkse controle, eventueel vaker afhankelijk van het gebruik

  • Laat de verwarmingsketel controleren

Het is in België bij de wet verplicht om je verwarmingsketel te laten nakijken door een technische specialist. Voor een verwarmingsketel op mazout is een jaarlijkse controle noodzakelijk; verwarm je met gas dan volstaat een onderhoud om de twee jaar.

  • Bescherm je waterleidingen tegen vrieskou

Om te vermijden dat je waterleidingen bevriezen in de winter, is het aangeraden om regelmatig de hoofdkraan en de watermeter te controleren. Open de kraan, kijk of er geen lekken zijn en ga na of alle kranen en de watermeter goed geïsoleerd zijn tegen vrieskou. Heb je kranen in niet-verwarmde ruimten, bijvoorbeeld in de tuin, dan maak je ze best leeg en gebruik je ze liefst niet in de winter. Als je op vakantie vertrekt, verwarm dan regelmatig de radiatoren en zet de thermostaat op 10 °C.

 

Lexicon