Woonkrediet

Geschreven door Renaud Chaudoir op 25 juni 2012

Interessante woonkrediet formules

Wilt u een woning kopen, maar beschikt u slechts over een bescheiden inkomen? In dat geval bestaan er enkele alternatieve kredietformules die misschien minder bekend zijn bij het grote publiek, maar wel op maat gemaakt zijn voor kredietnemers die het financieel moeilijker hebben. Ontdek hier hoe ook u een eigen woning kan kopen met enkele interessante kredietformules!

Woonkrediet met uitgestelde kapitaalaflossing

 

Een woonkrediet met uitgestelde kapitaalaflossing biedt u de mogelijkheid om geen kapitaal af te betalen tijdens een bepaalde periode (maximum 36 maanden). Tijdens deze periode hoeft u enkel de interesten van uw lening te betalen. Op die manier worden de maandelijkse kosten verlicht en kan u beginnen met het terugbetalen van uw lening als u het financieel breder heeft. Zo kan u eerst financiële stabiliteit opbouwen en daarna pas starten met het afbetalen van uw hypothecaire lening.  

Het accordeonkrediet

Het accordeonkrediet is zowel gebaseerd op de kredietformule met variabele rentevoet als de kredietformule met een vaste maandlast. Op basis van de rente-evolutie, wordt de rentevoet van de hypothecaire lening aangepast. Deze aanpassing beïnvloedt de maandlast echter niet. Als de rente stijgt, veroorzaakt dat een verlenging van de afbetalingstermijn. Als de rente daalt, wordt de afbetalingstermijn verkort.

Het accordeonkrediet kan aangevraagd worden voor hypothecaire lening voor een bedrag van meer dan 100% van de executiewaarde. De executiewaarde is de waarde die de woning bij gedwongen verkoop naar verwachting zal opbrengen.

Sociaal woonkrediet in Vlaanderen

Er bestaan verschillende instanties in Vlaanderen die u kunnen helpen een woning te kopen. U kan bijvoorbeeld terecht bij huisvestingsfondsen of huisvestingsmaatschappijen, zoals bijvoorbeeld de VMSW (Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen), het Vlaams Woningfonds en de vzw Stichting voor Sociaal Woonkrediet.

De voorwaarden om een sociale lening te krijgen, kan wel verschillen afhankelijk van de instantie. Meestal bevatten de voorwaarden onder andere een inkomensgrens, de vereiste om geen eigenaar te zijn van onroerend goed, verschillen ze naargelang het aantal kinderen ten laste, enzovoort…

 

Lexicon