vastgoedmarkt belgie

Wordt de Belgische vastgoedmarkt overschat, of niet?

Geschreven door Renaud Chaudoir op 13 oktober 2015

De afgelopen jaren was er bezorgdheid omtrent de overwaardering van de Belgische vastgoedmarkt. Maar hoe zit het anno 2015 met de Belgische vastgoedmarkt? Wordt ze overschat of loopt het allemaal zo’n vaart niet? Je komt het hier te weten. 

vastgoedmarkt belgie

Vastgoedmarkt in evenwicht

 

Sinds 2000 kent België een van de sterkste stijgingen van de huizenprijzen in Europa. De nominale prijs verdubbelde. Dat was voornamelijk in 2007 het geval, voordat de financiële crisis uitbrak. De huizenprijzen stegen een pak sneller dan de lonen en de prijzen van de consumptiegoederen.

 

De Belgische huizenmarkt behoort niet tot de duurste van de wereld. Volgens de Nationale Bank is onze vastgoedmarkt momenteel vrijwel in evenwicht. In haar jongste jaarverslag spreekt de Nationale Bank van een overwaardering van amper 3,6%. Dat is goed nieuws, want bij een sterke overwaardering bestaat het risico op een scherpe prijsdaling. Dat kan resulteren in een ineenstorting van de huizenmarkt. Een gemiddeld huis kost in België ongeveer 225.000 euro. Dat is een kwart goedkoper dan in Duitsland en 15% goedkoper dan in Frankrijk.

 

Woonbonus en rentedaling

 

Maar hoe komt het dat de Belgische vastgoedmarkt nu vrijwel in evenwicht is? Ten eerste zijn woningen betaalbaarder door de daling van de rente. De prijs ligt meer in lijn met wat gezinnen ervoor kunnen betalen, want ze kunnen door de lage rente meer lenen. Ten tweede werden de berekeningsmethodes voor de vastgoedmarkt aangepast. De Nationale Bank houdt er nu rekening mee dat de woonbonus een prijsopdrijvend effect heeft gehad. Dit jaar werd de woonbonus minder voordelig en dat maakt woningen opnieuw minder betaalbaar. De uitzonderlijk lage rente compenseert de lagere woonbonus en daardoor is de markt in evenwicht.

 

Wat brengt 2016?

 

Volgens KBC zullen de huizenprijzen dit jaar toch nog dalen met ongeveer 4%. De komende jaren zullen de prijzen met 5% tot 10% dalen. De voornaamste reden is de afbouw van de woonbonus in Vlaanderen die zeker en vast een invloed heeft in 2015, maar vermoedelijk ook nog in 2016. Ook ING-econoom Philippe Ledent voorspelt dat de prijzen op korte termijn zullen dalen met 2,5% tot 3%. Door de grote vraag naar huurwoningen en de lage rente zullen de vastgoedprijzen naar beneden worden gedrukt.

 

Ben je nog op zoek naar een betaalbaar huis? Of heb je liever een nieuwbouwwoning? Neem dan een kijkje op onze website! 

Lexicon