Zo maak je je huis

Zo maak je je huis 'petproof'

Geschreven door Renaud Chaudoir op 9 maart 2017

Pas je woning aan aan je je kat of hond

Hou je van dieren? Dan overweeg je misschien wel een huisdier. In de meeste gevallen levert dat geen grote problemen op, maar toch zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. We geven je enkele tips om je huis petproof te maken.

Zo maak je je huis 'petproof'

Petproof: bezint eer ge begint

Voor kleine huisdieren zoals een cavia of een kanarie hoef je nauwelijks aanpassingen aan je huis te doen. Op tijd en stond de kooi schoonmaken – en het beestje eten en drinken geven natuurlijk – volstaat.

Anders wordt het als je een groter dier zoals een kat of een hond in huis haalt. Dan zijn enkele aanpassingen wel aangewezen. Denk dus goed na vooraleer je besluit zo’n gezelschapsdier te nemen.

Een kat in huis

  • Een kattenbak is onmisbaar. Plaats de bak op een rustige plaats, minimaal twee meter van eten en drinken verwijderd.
  • Voorzie voldoende krabgelegenheden als alternatief voor je zetels en ander meubilair. Een krabpaal of krabspeelgoed is daarvoor ideaal.
  • Katten klimmen graag klimmen en willen zich af en toe wegstoppen. Daarvoor zijn er kattenhuisjes op markt. Dit zijn combinaties van verschillende krabpalen met slaaphokjes en klimmogelijkheden.
  • Een kattenluikje in je deur kan ook handig zijn.

Een hond in huis

  • Omdat honden haar verliezen, verkiezen veel mensen parket boven tapijt. Nochtans is parket ook niet ideaal, want honden kunnen hier makkelijker op uitglijden en zich bijvoorbeeld aan de heup bezeren. Voor honden zijn tegels het meest geschikt als vloerbekleding.
  • Ook steile trappen zijn niet ideaal. Een paar keer de trap of en af rennen kan geen kwaad voor een hond, maar doen ze dit te veel, dan vergroot de kans op heup- en gewrichtsproblemen. Zorg dus voor een afsluiting.
  • Een tuin is natuurlijk een groot pluspunt als je een hond hebt. Hou je hond wel altijd goed in de gaten als hij in de tuin speelt.
  • Voorzie speeltjes, zeker voor pups. Zo vermijd je dat je hond je meubels of kostbare voorwerpen kapotbijt. 

Lexicon