Zorgvastgoed in België heeft dringend meer investeringen nodig

Geschreven door Renaud Chaudoir op 2 juli 2014

De huidige investeringen in zorgvastgoed, een containerbegrip dat onder meer rusthuizen, klinieken voor middellang verblijf en de psychiatrie omhelst, moeten dringend de hoogte in. De vraag naar ‘bedden’ stijgt pijlsnel en momenteel kan er niet aan de behoeften worden voldaan. Er zullen de komende jaren heel wat extra investeringen moeten plaatsvinden om in voldoende mate opvang te kunnen bieden aan zorgbehoevenden.

 

Zorgvastgoed in de lift

De zorgsector kan gelukkig rekenen op aanzienlijke interesse van de vastgoedsector. Dat is trouwens helemaal niet verwonderlijk. Zorginstellingen genereren jaarlijks heel wat omzet. Waar de zorgsector vroeger vooral terrein was van publieke spelers en kleine zelfstandigen, ontdekken steeds meer privé-investeerders (denk aan vastgoed- en verzekeringsmaatschappijen) de weg naar zorginstellingen. Vastgoedmaatschappij Aedifica, bijvoorbeeld, heeft 35 rusthuizen in haar portefeuille, samen goed voor meer dan 54% van haar activa. Cofinimmo heeft dan weer 126 rusthuizen in haar portefeuille, met een totale waarde van meer dan een miljard euro.

Jaarlijks 10.000 extra bedden creëren

Er valt voor privé-investeerders dus best wel wat te rapen in het zorgvastgoed. Toch zullen de investeringen danig omhoog moeten om de explosieve vraag te kunnen volgen. Een situatieschets: jaarlijks worden er in België 1.000 nieuwe bedden gecreëerd. De behoefte aan nieuwe bedden elk jaar bedraagt echter het tienvoud. Bovendien gaan er binnenkort heel wat nieuwe normen van kracht. Om te voldoen aan deze normen, zullen er ook bijkomende investeringen moeten plaatsvinden. Volgens bepaalde schattingen zou de jaarlijkse investeringsbehoefte tussen 600 en 800 miljoen euro liggen.

Gezocht: externe investeerders

Zorgvastgoed heeft dringend nood aan externe investeerders. De overheid en bewoners/patiënten kunnen de nodige middelen namelijk niet helemaal zelf ophoesten. Zeker omdat vele gebouwen ook een facelift nodig hebben en moeten uitgerust worden met moderne technologie en een aangepaste infrastructuur. Vastgoedmaatschappijen Aedifica en Confinimmo geven in ieder geval het goede voorbeeld.

 

Lexicon