Turnhout
Turnhout

Turnhout is een stad in het noorden van België gelegen in de provincie Antwerpen. Turnhout omschrijft zichzelf als de hoofdstad van de Kempen en als de "speelkaartenstad". Het is de hoofdplaats van het arrondissement Turnhout. De stad telt ruim 40.000 inwoners, waarvan 1448 inwoners (3,36%) met Nederlandse nationaliteit. Ze is hiermee de op twee na grootste stad van de provincie en één van de 13 Vlaamse centrumsteden.

Turnhout heeft een aantal gehuchten, onder andere Schorvoort, Parkwijk en Zevendonk. Samen met de gemeenten Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaar maakt de stad Turnhout sinds 1999 deel uit van het samenwerkingsverband Stadsregio Turnhout.

De voornaamste bezienswaardigheden in Turnhout zijn het middeleeuwse kasteel van de hertogen van Brabant (nu een gerechtshof), het neoclassicistische Stadhuis van Turnhout, de Sint-Pieterskerk uit de 15e en de 18e eeuw, het Begijnhof (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO is opgenomen), de Theobalduskapel, de Heilig-Hartkerk, de moskee Arrahmaan, het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum (heemkundig museum), het Begijnhofmuseum en het Natuurpuntmuseum.

's Zomers zijn er in Turnhout de Augustusfooren en op enkele zondagen het evenement 'Turnhout terrast'. Tijdens de zomermaanden hebben op de Grote Markt ook diverse evenementen van verscheidene genres, zoals dans, sport, kinderanimatie en muziek, plaats onder de noemer "Turnhout Zomert". Het jaarlijkse filmfestival MOOOV, voorheen Open Doek, presenteert een brede waaier aan films, documentaires en animatie uit de 'wereldcinema'.

Stripgids Festival (voordien ook wel Strip Turnhout en Stripgidsdag(en) genoemd) is een tweejaarlijks stripfestival dat sinds 1979 georganiseerd wordt in Turnhout. In 2012 droeg Turnhout een jaar lang de titel ‘Vlaamse Cultuurstad’

Turnhout heeft een stadsnet (zie Turnhoutse stadsbus) en is het begin- en eindpunt van vele streeklijnen. De R13 en de N12 Turnhout-Westmalle zijn prominent aanwezige wegen in en rond Turnhout. Het station van Turnhout is de terminus van de Turnhout-Herentals en er is een verbinding met Brussel-Zuid en Antwerpen-Centraal. 

Immo Turnhout

Appartement, huis, ander vastgoed te koop of te huur: 7 panden

De nieuwe Logic-Immo.be website staat online.Bêta

Bezoek de nieuwe website