Bouwmaterialencrisis zorgt voor een ongeziene situatie in nieuwbouw

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 augustus 2021

De heropleving van de wereldwijde economie na de versoepeling van de gezondheidsmaatregelen om de coronacrisis te lijf te gaan, heeft geleid tot een fikse stijging van de grondstoffen voor de bouw, zoals hout en isolatiematerialen. De Confederatie Bouw aarzelt zelfs niet om het woord “bouwmaterialencrisis” in de mond te nemen.

Heel wat aannemers krijgen te horen dat materialen er niet zijn of dat men niet weet wanneer ze geleverd kunnen worden. En de prijzen zijn verdubbeld of verdriedubbeld.

In contracten bouwen ze dan ook herzieningsclausules in die bepalen dat prijsherzieningen mogelijk zijn. Met andere woorden: de prijzen in de offertes kunnen worden aangepast aan de prijzen die van kracht zijn op het ogenblik van de uitvoering van de werkzaamheden. Toch blijft de vraag momenteel erg groot. De orderboekjes van de aannemers zijn goed gevuld, voor meer dan 6 maanden.  Ze zitten terug op het niveau van vóór de coronacrisis.  

Kandidaat bouwers en verbouwers zijn zich over het algemeen ook goed bewust van het feit dat de in de offerte vermelde prijzen kunnen verschillen van de uiteindelijke prijzen. Sommigen gaan daardoor op zoek naar alternatieve materialen, anderen proberen toch te kijken hoe ze de bouwplannen enigszins kunnen hertekenen om alsnog de kosten te kunnen drukken en nog anderen stellen toch hun bouwplannen uit tot de markt enigszins normaliseert.

Dit artikel delen

Suggesties voor u