Inspelen op de trend om meer maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
16 augustus 2022

In toenemende mate klinkt de roep voor bedrijfsleiders om meer maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Vastgoedmakelaars die hun initiatieven op dat vlak in de verf zetten, zullen daar ongetwijfeld ook de vruchten van kunnen plukken want ook klanten zijn steeds gevoeliger voor wat ondernemers op maatschappelijk vlak doen.   

Wie goed kijkt, ziet dat de jongste tijd in ondernemersland veel aandacht gaat naar de zogenaamde geefcultuur. Ondernemers maken steeds vaker duidelijk dat ze niet alleen willen kijken naar winstmaximalisatie voor de aandeelhouders, maar ook naar het ondersteunen van maatschappelijke projecten. Misschien raakten ze wel geïnspireerd door MacKenzie Tuttle. Doet de naam geen belletje rinkelen?  Het is de vrouw die een kwarteeuw met Jeff Bezos getrouwd was en samen met hem Amazon uitbouwde. Nu ze een tijdje geleden scheidde van de rijkste man ter wereld kwam daar natuurlijk een financiële regeling aan te pas. En niet van de minste: MacKenzie kreeg naar verluidt een bedrag van 36 miljard dollar en kondigde prompt aan de helft daarvan weg te schenken aan goede doelen. 

Ook dichter bij huis maakt zijn tal van voorbeelden te vinden die aangeven dat startende en ervaren ondernemers ook tijd, ruimte en geld vrij maken om maatschappelijke doelen te ondersteunen. Een toekomstgerichte economie kan immers niet, zoals de jongste vijf decennia het geval was, eenzijdig gericht zijn op groei en winst. Nog elke dag zien we immers dat die insteek zodanig veel schade aanricht aan de planeet en bij de mens dat ze niet meer te verantwoorden is. Het is tijd voor een duurzame transformatie, waarin ethiek, welzijn en welbevinden en sociale en ecologische bloei een hoofdrol gaan opeisen.  

In hun boek “L’entreprise altruïste” tonen Isaac Getz en Laurent Marbacher aan dat bedrijven ook veel betere financiële resultaten boeken als ze hun strategie opbouwen rond “geven”. 

Ook makelaarskantoren kunnen zich onderscheiden én veel krediet en vertrouwen opbouwen bij klanten en potentiële klanten door hun maatschappelijke betrokkenheid duidelijk te maken. En dat hoeft geen fortuinen te kosten. Een beetje groen aanleggen, een speeltuin installeren in een lokaal parkje, wat materiaal aankopen voor een instelling die mensen met een beperking herbergt, een initiatief ontplooien dat de eenzaamheid van bejaarden tegengaat,…. Het zijn maar enkele ideeën die voor veel mensen het verschil kunnen maken en waarmee vastgoedmakelaars de maatschappelijke daad bij het woord kunnen voegen.      

Dit artikel delen

Suggesties voor u