Moet de eigenaar van een makelaarskantoor een 3D-leider zijn?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 februari 2022

In de moeilijke tijden van het coronavirus is al liters inkt  gevloeid over het belang van “eenheid van commando” en “sterke leiders”. Ook de woelige tijden die de vastgoedwereld beleeft, vereisen leiders met een duidelijke visie.   

Volgens Luis Alvarez Satorre, de voormalige CEO van telecomgroep BT Global Services, die leidinggevende functies bekleedde bij onder meer IBM, Ericsson en Santander Group, zijn in de huidige moeilijke context driedimensionele leiders nodig om hun organisaties op het juiste spoor te houden. Dat is de boodschap van zijn boek “Becoming a 3D CEO. The ultimate guide to unleashing your inner leader” (Becoming a 3D CEO: The ultimate guide to unleashing your inner leader eBook by Luis Alvarez Satorre | Rakuten Kobo).

De drie dimensies uit de titel van het boek verwijzen naar drie rollen die een leider, ongeacht of dat de CEO is van een beursgenoteerd bedrijf of de oprichter en zaakvoerder van een makelaarskantoor, volgens de auteur moet kunnen combineren om succesvol te zijn. De Chief Evangelist Officer is verantwoordelijk voor het creĂ«ren van een visie voor de organisatie, zodat iedereen binnen die organisatie aan hetzelfde zeel trekt. Hij moet erover waken dat die algemene visie niet in het gedrang komt door interne strubbelingen of door emoties die de ratio gaan overheersen.  Als Chief Engagement Officer  moet de CEO er dan weer over waken dat er in de organisatie voldoende bruggen aanwezig zijn die de visie met de uitvoering verbinden. En als Chief Execution Officer moet de CEO de visie vertalen naar concrete plannen. Hij moet de resultaten en belangrijkste prestatie-indicatoren definiĂ«ren, de details uitwerken, ervoor zorgen dat de instrumenten beschikbaar zijn, en de prestaties in het licht van die doelstellingen volgen.

Zoiets staat natuurlijk sneller op papier dan dat het in de praktijk kan worden waargemaakt.  Maar volgens Satorre bezitten we als mens intrinsiek allemaal eigenschappen om die moeilijke rollen te combineren en is het ook mogelijk om onszelf erin te trainen. In ieder geval is strategisch kunnen denken en daar met veel passie acties aan verbinden van cruciaal belang. Maar ook persoonlijk in balans zijn, en bereid zijn om altijd vanuit de ander te denken en te dienen zijn van cruciaal belang.  

Er zijn ondertussen al tientallen boeken en honderden artikelen verschenen over hoe de wereld er na de coronacrisis gaat uitzien. Stuk voor stuk vinden we daarin waardevolle opinies terug, maar niemand heeft een glazen bol. Wat we wel weten is dat vastgoedmakelaars in de woelige en steeds complexere vastgoedwereld nog altijd een veilige baken zullen zijn en dat ze meer succes zullen boeken naarmate ze op een professionelere manier geleid worden. Over het muurtje kijken naar wat speelt in grote bedrijven, kan dus voor de zaakvoerders geen kwaad. En driedimensionaal denken, zoals in het boek van Satorre beschreven staat, evenmin.

Dit artikel delen

Suggesties voor u