Ook woningen met een slechte energiescore zijn verkoopbaar

Ludovic Van Rampelbergh
Geschreven door Ludovic Van Rampelbergh
15 november 2022

Bij de verkoop van een woning of appartement is het afleveren van het EPB-certificaat (de afkorting staat voor « Energieprestatie en Binnenklimaat »)  een wettelijke verplichting. Dit certificaat stelt de kopers in staat om kennis te nemen van het energieverbruik in het betrokken vastgoed.  Maar nu de energieprijzen zo hoog oplopen is het natuurlijk de vraag of het voor makelaars niet extra moeilijk wordt om panden met een slechte EPB-score aan de man te brengen. We geven u enkele tips om ook voor woningen die op energievlak niet goed presteren toch kopers over de streep te trekken. 

Goede en slechte scores

Woningen en appartementen die een A- of B-score kunnen voorleggen op het vlak van energieprestaties gooien momenteel hoge ogen bij kandidaat-kopers die in toenemende mate aandacht hebben voor de energieprestaties. Maar naarmate de EPB-score dichter bij de G-ligt – de laagst mogelijke score op de EPB-schaal – boet vastgoed ook steeds meer aan aantrekkingskracht in, aangezien vooral energiezuinige woningen op veel aandacht kunnen rekenen.   

Energiezuinigheid bijna belangrijkste keuzecriterium  

Volgens een recente studie van de bank CBC over Belgen en vastgoed willen 6 op 10 Belgen vandaag voor een woning of appartement met duurzame energie kiezen als ze vandaag zouden moeten verhuizen of een nieuwe woonst bouwen. Voorts zouden 40% van de eigenaars de intentie hebben om de komende maanden hun vastgoed te renoveren en bijna 9 op de 10 onder hen zouden daarbij rekening houden met de energieprestatie en de ecologische waarden.  Kandidaat-kopers willen nu snel de EPB-score kennen om zich een idee te vormen van het verbruik en vooral om te becijferen welke werkzaamheden eventueel nodig zijn om een betere energiescore te bereiken.   

Slechte energiescore betekent niet dat woning onverkoopbaar is  

Toch betekent één en ander niet dat woningen en appartementen met een slechte energiescore onverkoopbaar zijn. Als vastgoedmakelaar kunt u ook voor deze woningen kandidaat-kopers over de streep trekken. Dat kan bijvoorbeeld als het gaat om panden met een echte authentieke charme die dan opweegt tegen de te maken kosten voor de renovatie. Het kan ook door een zo volledig mogelijk en transparant verkoopdossier op te stellen. Hoe beter de kandidaat-koper immers op de hoogte is van de kenmerken van de woonst, hoe minder onderhandelingsmarge hij zal hebben, aangezien de vraagprijs zal overeenstemmen met de marktwaarde. Voorts kunt samen met de verkoper van het pand ook een audit laten uitvoeren en de resultaten daarvan samen met de uit te voeren werkzaamheden om de energieprestaties te verbeteren, overhandigen aan de kandidaat-kopers. Hoe transparanter u bent over de nodige werkzaamheden om de energieprestaties te verbeteren, hoe groter de kans dat de woning of het appartement met een slechte energiescore toch aan de man kan worden gebracht. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u