De nabijheid van de internationale instellingen, de centrale ligging in Europa en het feit dat vastgoed bij ons nog altijd goedkoper is dan in steden als Londen en Parijs zorgen ervoor dat de Belgische vastgoedmarkt voor expats veel troeven heeft. Biezen ze makelaars een gouden kans?
Wilt u zich als vastgoedmakelaar richten op de nichemarkt van vastgoed voor expats? Hou dan alvast rekening met de volgende karakteristieken en trends.
Specialisten uit de markt van vastgoed voor expats zijn het erover eens dat die, als ze in ons land aankomen, in de eerste plaats zoeken naar ankerpunten. Zijn ze van het platteland afkomstig, dan zullen ze wellicht in het groen willen wonen, liefst niet te ver uit de buurt van andere landgenoten. Het grootste contingent expats in Brussel wordt gevormd door Fransen. De krant Le Monde meldde in juni 2022 dat in de 19 Brusselse gemeenten liefst 68.327 Fransen wonen. Parijzenaars zoeken vooral een stek in de wijken met een rijk cultureel aanbod en in de buurt van het Franse lyceum. Velen onder hen wonen dan ook in Ukkel, in de Molièrelaan, de Baljuw-Kasteleinwijk of Brugmann, waar de sfeer en de architectuur ook aan die van de Franse hoofdstad doen denken.
Expats die ervoor opteren om in ons land een woning of appartement te kopen, hebben daarbij dezelfde rechten en verplichtingen als Belgische kopers. In Brussel betekent dit dat er voor een woning van minder 500.000 euro geen registratie rechten moeten worden betaald op de eerste 175.000 euro. Vanaf 2023 zal die regel echter strenger worden. Net als andere kopers moeten ook expats die een woning kopen zich engageren om er minstens vijf jaar te wonen. Wie toch eerder vertrekt moet de volledige som van de registratierechten terugbetalen aan de Belgische staat. Gezien expats niet altijd weten hoe lang ze in ons land zullen blijven is dit voor hen een erg belangrijke regel om in het oog te houden.
Ook op de vastgoedmarkt voor expats hebben de coronabesmetting en de gezondheidscrisis een enorme impact gehad. Door de doorbraak van het werken op aftand, kunnen veel Europese buitenlanders nu gewoon in eigen land blijven werken zonder daarvoor naar hun Brusselse werkgever te moeten komen. De Europese instellingen waarvoor ze werken geven er ook steeds vaker de voorkeur aan gewoon enkele nachten de hotelkosten op zich te nemen in plaats van een expatpremie te moeten betalen.
Een andere trend is dat expats die hier wel een woning of appartement zoeken steeds vaker op zoek gaan naar buitenruimte in de vorm van een tuin, een ruim terras of desnoods een balkon. En net als iedereen kijken ook zij, als gevolg van de enorm gestegen energieprijzen, nu vaker dan vroeger naar de energiescore van woningen en appartementen.