Trends op het internationale architectuurfestival in Logroño

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
5 oktober 2021

Van 2 tot 5 september vond in het Spaanse Logroño het internationale architectuur- en designfestival plaats, dat in 2015 voor het eerst werd georganiseerd en dat de bouw- en vastgoedwereld niet alleen een interessante blik biedt op nieuwe architectuurconcepten, maar ook stil staat bij alle aspecten van bouwen en wonen en bij de manier waarop dat ons samenleven beïnvloedt.

Net zoals de grote modeshows in Milaan, Parijs en New York een tip van de sluiter lichten over de toekomstige modetrends, is het architectuurfestival een soort barometer voor wat we in de toekomst van bouwen en wonen mogen verwachten.

Daarom staan we even stil bij de opvallendste trends, die duidelijk inspelen op duurzaamheid en op het creatief invullen van de openbare ruimte. Het festival toonde een reeks paviljoenen en installaties verspreid over Logroño en de omliggende regio en vormde ook de aanleiding om te reflecteren over “samen wonen”.   Belgische architectenbureaus waren niet aanwezig, maar bezoekers zagen wel paviljoenen van bureaus zoals Lanza Atelier, Laurent Martin, VAPAA Collective en de Ecole Supérieure de Design de Troyes.

Zeer opvallend bij een aantal paviljoenen was de grote focus op hergebruik en recyclage, onder meer door het inzetten van recycleerbare en biologisch afbreekbare houten panelen.  De kunstwerken en installaties die te zien waren, kaartten duidelijk de verharding aan met steeds meer beton en kale stoepen zonder ruimte voor groen. Ook in bouwen en wonen zal de vergroening een niet te stoppen trend worden, zowel op het vlak van gebruikte materialen en bouwprocédés als op het vlak van de omgeving rond de woningen. Het zal er ongetwijfeld toe leiden dat vastgoedmakelaars woongelegenheid in een wat groenere omgeving heel snel aan de man zullen kunnen brengen.

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u