Vastgoedmakelaar : een essentieel beroep !

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 november 2021

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en bestudeert al dertig jaar veranderingen in de samenleving. Sinds een interview met hem op het nieuwsplatform Bloovi een half miljoen keer werd gelezen (https://www.bloovi.be/dossier/inspiratiedag/jan-rotmans-we-leven-niet-in-een-tijdperk-van-verandering-maar-in-een-verandering-van-tijdperk ), is hij ook in Vlaanderen een steeds bekendere naam.

In recente interviews naar aanleiding van zijn nieuwe boek Omarm de chaos, laat hij verstaan dat de coronacrisis ons veel heeft geleerd over systeemfouten die te maken hebben met de te lage salarissen voor de zogenaamde essentiële beroepen in zorg, onderwijs en ordehandhaving. Dat brengt altijd de discussies op gang over wat we precies onder essentiële beroepen moeten verstaan. Horen de vastgoedmakelaars daarbij of worden die straks van de kaart geveegd, met name door een verdergaande digitalisering met onder meer veel meer virtuele huisbezoeken ? Kunnen vastgoedmakelaars nog zonder virtual reality ? – Logic-immo.be.

De cijfers van Statbel lijken in elk geval aan te geven dat vastgoedmakelaars meer dan nodig blijven. Alleen al door de toename van het aantal gebouwen en woningen. België had op 1 januari 2021 4.590.838 gebouwen. Sinds 1995 is het aantal gebouwen in België met 15% gestegen. Het aantal woningen is in dezelfde tijdspanne met 27% toegenomen tot 5.631.637. In het Vlaams Gewest zijn er 29% meer woningen en 16% meer gebouwen. In het Waals Gewest zijn er 26% meer woningen en 15% meer gebouwen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest valt de toename van het aantal gebouwen in vergelijking met de twee andere gewesten lager uit (+1%), maar het woningenbestand is er wel met 19% toegenomen. Eén en ander zorgt automatisch voor veel meer transacties en helpt ongetwijfeld mee verklaren waarom ook het aantal erkende vastgoedmakelaars is blijven stijgen tot meer dan 10.000.

De grotere hoeveelheid panden is uiteraard echter niet de enige reden waarom vastgoedmakelaars allerminst voor hun toekomst moeten vrezen. Makelaars werken omwille van hun ervaring veel gerichter en efficiënter, ze hanteren bij de verkoop van panden correcte prijzen, beschikken over een database met potentieel geïnteresseerde kopers en tonen bij elke transactie weer waarom niemand het zich eigenlijk kan veroorloven niet op hun diensten een beroep te doen. Om het in wielertermen te zeggen: op de moeilijke cols van het vastgoedlandschap zijn zij meer dan ooit de ervaren gidsen die hun kopmannen – in dit geval dus hun klanten – in strak tempo naar de top brengen. Zorgen makelaars voor verbinding. En aangezien de nood daaraan na corona bijzonder groot is, kunnen we het essentiële karakter van hun beroep moeilijk in twijfel trekken. 

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u