Voor stadsvernieuwing is samenwerking tussen lokale besturen, bouwpromotoren en makelaars van doorslaggevend belang

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 februari 2022

Het is al herhaaldelijk gezegd : steden kunnen in toenemende mate de proeftuin zijn voor de manier waarop de wereld problemen rond wonen en mobiliteit wil aanpakken. Vandaar dat de ontwikkelingen in steden als Zurich, Kopenhagen en Grenoble overal scherp in de gaten worden gehouden.

Maar ook in een stad als Gent is sprake van toekomstgericht urbanisme, de wetenschap die draait rond het scheppen van de best mogelijke omstandigheden om in de stad te wonen en te werken. De recente ontwikkeling daar van een aantal nieuwe wijken toont duidelijk dat een verregaande samenwerking tussen het lokale bestuur, de projectontwikkelaars of bouwpromotoren en de makelaars die de nieuwe projecten aan de man proberen te brengen van het grootste belang is.

De combinatie van doordacht urbanisme en creatieve architectuur en design, doet projecten ontstaan die het woongenot voor de inwoners van een stad aanzienlijk kunnen verbeteren. En daarbij kunnen wat op het eerste gezicht details lijken vaak al een wereld van verschil maken. Schaduwplekjes, speelruimte voor kinderen, tegels op roostervloeren zodat dames die hoge hakken dragen ook daar ongestoord kunnen wandelen, zijn maar enkele van de vele voorbeelden die men in diverse steden al kan aantreffen en die vastgoedmakelaars kunnen aangrijpen om kandidaat-kopers over de streep te halen.

De levendige woonwijken die momenteel in Gent ontstaan op vroegere industriële sites zijn een goed voorbeeld van de positieve samenwerking tussen de verschillende spelers.  Zo is En Route, de naam van het stadsvernieuwingsproject in Dampoort en Sint-Amandsberg. De naam geeft aan dat Gent op weg wil zijn naar een nog betere plek om te leven en te wonen. Een plek waar het woordje “samen” erg belangrijk is, en waar wijkorganisaties en bewoners van alle leeftijden, overtuigingen en achtergronden zich thuis voelen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u