Welke gevolgen heeft het hybride werken voor de vastgoedmarkt?

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
16 augustus 2022

    

Na de coronapandemie en de ermee gepaard gaande lockdowns die voor verplicht thuiswerk zorgden, lijkt het zogenaamde hybride werken de nieuwe norm te zijn, al is met name topondernemer Elon Musk daar duidelijk geen voorstander van. Het betekent dat medewerkers in allerlei verschillende formules een gedeelte van de week hun werk thuis of in ieder geval op een andere plaats dan op kantoor doen. Dat heeft duidelijke gevolgen voor kantoorvastgoed, maar ook voor de residentiële vastgoedmarkt.

Tesla-CEO Elon Musk staat erom bekend graag tegen de stroom in te roeien. Zo maakte hij begin juni bekend dat zijn medewerkers voor minstens 40 uur per week terug naar kantoor moeten komen, of het bedrijf moeten verlaten.  “Als je niet komt opdagen”, schreef Musk in een mail aan de medewerkers van Tesla, “gaan we ervan uit dat je ontslag hebt genomen. Hoe meer ‘senior’ je bent, hoe zichtbaarder je aanwezig moet zijn.”  

Nochtans kondigden zowat alle grote bedrijven aan dat ze hun medewerkers de toestemming geven om geheel of gedeeltelijk van thuis uit te werken. De gevolgen daarvan zullen in de eerste plaats voelbaar zijn op de markt van het kantoorvastgoed, want meer thuiswerk betekent dat er een pak minder kantoorruimte nodig is. 

Diverse vastgoedspecialisten wijzen er echter op dat er ook gevolgen zullen zijn voor de residentiële vastgoedmarkt. Zo neemt de belangstelling voor vastgoed aan de kust nog toe. En niet enkel als tweede verblijf, maar vooral als vaste woonplaats. Wie slechts één of twee keer per week zijn adres aan de kust moet verlaten, kan er werken en toch een permanent vakantiegevoel krijgen. Omwille van de dezelfde reden is er ook meer belangstelling voor wonen op idyllische plekken in de Vlaamse Ardennen, en het Meetjesland die minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De rust van dorpjes als Horebeke, Elst, Lembeke en Kaprijke ervaren en van daaruit kunnen werken is voor veel mensen een droom. En ook de interesse voor vastgoed in het buitenland neemt lichtjes toe, want sommige gelukkigen hebben zelfs te horen gekregen dat ze eigenlijk nooit meer naar kantoor moeten terugkeren en dus het plaatsonafhankelijk werken tot in het extreme kunnen doordrijven.   

Dit artikel delen

Suggesties voor u