Zullen we na de pandemie ook andere huizen bouwen ?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2022

De COVID-19 pandemie heeft de discussie weer doen oplaaien over de vraag of een wijd verspreide ziekte zoals het coronavirus ook architecten, landschapsontwerpers en stedenbouwkundigen aanzet om anders na te gaan denken over de vormgeving van de omgeving en van gebouwen.

Sara Jensen Carr, professor architectuur en programmadirecteur voor de Master of Design in Sustainable Urban Environments aan de Northeastern University in het Amerikaanse Boston, beschrijft in haar boek The Topography of Wellness (The Topography of Wellness: How Health and Disease Shaped the American Landscape: Carr, Sara Jensen: 9780813946306: Amazon.com: Books) dat dit wel degelijk het geval is.

Ze vertelt in chronologische volgorde hoe zes epidemie√ęn het Amerikaanse stadslandschap hebben veranderd en welke invloed ze duidelijk hebben gehad op design. Het begrip ‚Äėziekte‚Äô trekt ze wel breed open, want in haar boek gaat het niet alleen over cholera en tuberculose, maar bijvoorbeeld ook over criminaliteit.

Ze komt in ieder geval tot de conclusie dat elke ziekte en de bijbehorende strategie√ęn om de ziekte te bestrijden hun stempel hebben gedrukt op ¬†onze omgeving. Dat zal dus wellicht ook na corona het geval zijn.

Niemand kan trouwens ontkennen dat op de markt ook al na de eerste lockdown de signalen te zien waren van een andere soort vraag: de belangstelling voor groen rond de woning en voor appartementen met terrassen nam fors toe.  

Overigens was de pandemie voor professor Carr niet de aanleiding om dit boek te schrijven. Ze was er al lang mee bezig. Ze kreeg het idee voor het boek toen ze in New Orleans ontwerpen tekende voor gebouwen in de gezondheidszorg. Toen de orkaan Katrina toesloeg, zag ze hoe dat zich daarna vertaalde in ontwerpen om veel meer groen aan te leggen op de plaatsen die overstroomd waren en om zo van New Orleans een veel leefbaardere stad te maken. 

Daarom is ze er nu van overtuigd dat het feit dat we veel vaker thuis zullen zijn om te werken of om les te volgen ook zal meespelen in het spel van vraag en aanbod van vastgoed en gevolgen zal hebben voor de manier waarop in de toekomst nieuwe huizen zullen worden gebouwd.

Dit artikel delen

Suggesties voor u