Een bod doen op een woning : Wat je moet weten !

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Een bod doen op een woning of appartement: hoe doe je dat?

Een bod doen op een woning of appartement is een delicate zaak: als de verkoper akkoord gaat, kan je niet meer terugkrabbelen. Er bestaan bovendien nog heel wat misverstanden over het uitbrengen van een bod, dus laten we even bekijken hoe je een bod doet als koper of hoe een bod accepteert als verkoper.

een man doet een bod op een woning

Een bod doen als koper

Ben je van plan om een bod te doen als koper? Hou dan rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Als je een bod doet kan je nog van gedacht veranderen zolang de verkoper geen akkoord geeft. Zodra de verkoper dat wel geeft kan je niet meer van gedachten veranderen!
     
  • Voor je een bod uitbrengt, ga je best bij de bank na hoe veel je kan lenen. Zo weet je hoe veel geld je kan investeren in vastgoed.
  • Beperk je bod in de tijd, door er bijvoorbeeld aan toe te voegen ‘bod geldig tot xx/xx/xx’. Indien je dit niet doet blijft je bod geldig, zelfs als de verkoper niet meteen accepteert.
  • Denk goed na alvorens je de overeenkomst tekent.
  • Als je een borg moet betalen, zorg er dan voor dat die terecht komt op een geblokkeerde rekening bij je makelaar of advocaat.

Een bod accepteren als verkoper

Krijg je als verkoper meer dan 1 bod, dan ben je volledig vrij in de keuze van welk bod je accepteert. Je hoeft dus niet het hoogste bod te accepteren, je kan in theorie ook het laagste bod accepteren. Je hoeft dus niet te verkopen aan de eerste potentiële koper of aan de koper die het hoogste bedrag biedt.

Hou er wel rekening mee dat je niet meer kan terugkrabbelen zodra je een bod geaccepteerd hebt. Biedt er iemand meer nadat je een ander bod geaccepteerd hebt, dan heb je pech. Zelfs een simpele sms kan voldoende bewijs zijn om een bod te accepteren als koper.

Hou bovenstaand advies in je achterhoofd, en je kan met een gerust hard een bod doen op jouw droomwoning of droomappartement!

Dit artikel delen

Suggesties voor u